Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Turvallisuus on Helsinki Prideilla ensiarvoisen tärkeää

salient 19.6.2017Blogi-postaus

HeSeta ry ja Helsinki Pride ovat saaneet joitakin huolestuneita kyselyitä kulkueen turvallisuuteen liittyen. Päätimme avata uuden blogimme ottamalla nämä asiat puheeksi. Haluamme todeta, että otamme kaikki mahdolliset uhat vakavasti ja teemme kaikkemme, että tapahtumat sujuisivat turvallisesti. Joka vuosi muun muassa Helsinki Pride -kulkueen taustalla on paljon sellaista mikä ei näy yleisölle; vapaaehtoisten, turvallisuusalan ammattilaisten, poliisin ja muiden viranomaisten saumaton yhteistyö ja useat toimet turvallisuuden takaamiseksi. Nyt avaamme hieman tämän yhteistyön taustoja.

HeSeta on järjestänyt Helsinki Pridea ja sitä edeltäneitä Vapautuspäiviä vuodesta 1991 lähtien. Osallistujien turvallisuus on ollut aina ykkösprioriteettimme. Yhteiskunnan homo- ja transfobisten asenteiden vuoksi olemme aina tiedostaneet tapahtumaamme kohdistuvat mahdolliset uhat ja suhtautuneet niihin myös juhlan keskellä äärimmäisen vakavasti.

Vuoden 2010 Helsinki Pride -kulkueeseen kohdistuneen kaasuiskun jälkeen kulkueen turvatoimia on kiristetty entisestään. Teemme joka vuosi tiivistä yhteistyötä muun muassa poliisin ja turvallisuusalan yrityksen kanssa. Keskustelemme poliisin kanssa ajankohtaisista riski- ja uhkatekijöistä, ja päivitämme turvallisuussuunnitelmamme sen hetkisen tilanteen, odotetun osallistujamäärän sekä edellisen vuoden kokemusten pohjalta. Ilmoitamme poliisille mahdollisista uhkailuista tai muusta Helsinki Prideen kohdistuvasta vihapuheesta hyvin matalalla kynnyksellä.

Vuoden 2014 jälkeen Pride-kulkueen osallistujamäärät ovat kasvaneet nopeasti, ja viime vuonna kulkueeseen osallistui huikeat 35 000 ihmistä. Haluamme muistuttaa, että näin suuren ihmisjoukon turvallinen ja rauhallinen marssi kaupungin vilkkaan keskustan läpi edellyttää yhteistyötä myös osallistujillta. Kulkueen marssi- ja lähetysjärjestys on suunniteltu tarkasti turvallisuusasiat huomioiden, ja esimerkiksi järjestyksenvalvojat on sijoiteltu kulkueeseen tietyin väliajoin. Pyydämme siis jokaista kulkueeseen osallistujaa noudattamaan antamiamme ohjeita ja odottamaan omaa vuoroaan, vaikka pitkä odotusaika tuntuisikin turhauttavalta.

Homo- ja transfobinen kirjoittelu ja liikehdintä osoittavat, että Pride-tapahtumia tarvitaan edelleen. Koemme, että Helsinki Priden järjestäjinä meillä on entistäkin suurempi velvollisuus järjestää mielenilmaus moninaisuuden ja yhdenvertaisuuden puolesta. Yhteisöömme kohdistunut vihapuhe, väkivalta ja vastoinkäymiset ovat niin aiempina vuosina kuin kansainvälisestikin saaneet yhä useammat astumaan esiin ja osoittamaan tukensa solidaarisuudelle, ihmisoikeuksille ja yhdenvertaisuudelle. Kerta toisensa jälkeen olemme näyttäneet, että meitä ei voi pelotella hiljaiseksi tai näkymättömiin.

Lauantaina 1.7. klo 13 alkaen Helsinki täyttyy jälleen sateenkaaren kaikista väreistä Pride-kulkueen marssiessa Kansalaistorilta Kaivopuistoon. Tervetuloa mukaan!

HeSeta ry:n hallitus