Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Monimuotoista työelämää rakentamassa – kokemuksia konsulttielämän varrelta

 

Vietämme suuren osan hereillä olevasta ajastamme työpaikalla ja rakennamme identiteettiämme ammattimme ympärille. Siksi työpaikalla on keskeinen merkitys hyvinvointimme kannalta. Johtamisoppaat kertovat, että monimuotoiset tiimit ja johtoryhmät saavat aikaan parhaat tulokset, mutta silti tutkimusten mukaan useat sateenkaari-ihmiset ovat kaapissa työpaikalla tai he ovat avoimia itsestään ainoastaan osalle työkavereistaan. Minulla on aiheesta runsaasti omakohtaista kokemusta.

Aloitin itse konsulttina Accenturella vuonna 2007. Olin opiskeluiden aikana ulkona kaapista monille kavereilleni, mutta uudessa työpaikassa oli helppo pujahtaa takaisin kaappiin. Oli uusia työkavereita ja asiakkaita, joiden kanssa oli vaikeaa löytää oikeita sanoja kuvaamaan tilannettani: parisuhteessa elävä homomies. Aloin viitata keskusteluissa yksityiselämääni geneerisillä termeillä ja olin aina sopivan epämääräinen siitä, kenen kanssa vapaa-aikani vietän. Harvat tiesivät todellisesta minästäni, ja kynnys totuuden kertomiseen kasvoi vuosi vuodelta. Vuosien tuttavuuden jälkeen tuntui omituiselta tuottaa tämän kokoluokan yllätys työkavereille. Sama kuin kertoisi asiakkaille, että vuosia vihreällä ollut projekti onkin todellisuudessa menossa päin seiniä – ja on tehnyt sitä jo pitkän aikaa. Ei hauskaa ja ei minun tyylistäni.

Kokemuksen karttuessa nousin ylöspäin Accenturen organisaatiossa ja sain vastuulleni ihmisiä ja asioita. Läheiset työkaverini tiesivät minusta ja käytin vastaantulevia tilaisuuksia hyödykseni ollakseni avoin itsestäni. Totuuden hetki koitti kuitenkin siinä vaiheessa, kun otin Accenture Suomen LGBT-verkoston vedettäväkseni muutama vuosi sitten. Meillä Accenturella on pitkään toiminnassa olleita sateenkaariväen verkostoja useissa maissa, joissa toimimme. Suurimmat verkostot ovat Englannista, Hollannista ja USA:ssa. Pohjoismaiden monimuotoisuusvastaava etsi vapaaehtoista perustamaan verkoston Suomeen maailman esimerkin mukaisesti. Muistan miten tuskailin päätökseni kanssa: Olisiko tämä se niin sanottu ”career limiting move” tai tunnettaisiinko minut tämän jälkeen ainoastaan homouteni eikä ammatillisen pätevyyteni tai johtamistaitojeni perusteella. Lopulta päädyin ottamaan roolin vastaan, koska halusin varmistaa, että tulevaisuudessa kukaan ei joutuisi puntaroimaan kaapista ulostuloa yhtä paljon kuin minä tai tuskailemaan autenttisuutensa kanssa.

Olen ollut onnekas siinä, että olemme saaneet verkostoomme mukaan innostuneita ja aikaansaavia henkilöitä, joiden kanssa olemme kyenneet kehittämään toimintaamme. Vuosi sitten järjestimme Pride-marssin etkot Accenturella, johon osallistui 200 työntekijäämme ja heidän seuralaisiaan. Tuntui huimaavalta marssia joukkomme kanssa Pride-kulkueessa kantaen firmamme sateenkaarilogoa. Tänä vuonna päätimme viedä asiaa vielä pidemmälle ja pyytää mukaan asiakkaitamme Pride-viikon yhteydessä järjestettävään paneelikeskusteluun LGBTIQ-teemalla. Tilaisuus oli menestys ja useat yleisön jäsenet pyyhkivät kyyneleitä kuunnellessaan puhujia – johtajia suurista suomalaisista organisaatioista. Keskustelua luotsanneet kollegani ja kanssaverkostolaiseni Kaisa ja Antti päätyivät vielä iltauutisiin kertomaan autenttisuuden ja avoimuuden ilosanomaa. Harvoin olen saanut ollut työelämässä yhtä ylpeä kuin tällä viikolla näin henkilökohtaisella tasolla.

Kaapista ulostuleminen on jatkuvaa työtä meille sateenkaari-ihmisille. Parhaat työpaikat tekevät onneksi tästä polusta hieman helpompaa meille kaikille. Lopulta on kuitenkin kyse omasta itsestään: Avoimuus vaatii rohkeutta ja päättäväisyyttä joka ikinen päivä. Yleensä riskinotto kuitenkin kannattaa ja lopulta sinua pidetään vielä luotettavampana ja hienompana kollegana.

Kirjoittaja on Harri Virtanen, senior manager Accenture Financial Services, Accenture Suomen LGBT-verkoston vetäjä