Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Lähde mukaan Vammaisblokkiin!

Tänäkin vuonna juhlistetaan Helsingissä Pride-kuukautta ja tässä olisi pientä pohdittavaa. On homoja, jotka käyttävät pyörätuolia, on lesboja, jotka liikkuvat rollaattorilla ja on transsukupuolisia, jotka ovat näkövammaisia. Tiesitkö, että LGBTQ+ yhteisöön kuuluu myös vammaisia ja pitkäaikaissairaita henkilöitä, nämä ryhmät saattavat jäädä helposti yhteisössä näkymättömiin ja kuulumattomiin. Tämä asia on tietenkin valitettavaa, mutta rehellisesti sanottuna, monesta asennekampanjasta uupuu monimuotoisuus, erityisesti vammaiset saattavat jäädä kampanjoiden ulkopuolelle. Tämä on tietenkin iso haaste, sillä vammaisuus vaikuttaa kaikissa ryhmissä, katsomatta uskontoon, rotuun, sukupuoleen ja seksuaalisuuteen. Vammaiset ja pitkäaikaissairaat ovat merkittävä vähemmistö, THL:n tilastojen mukaan Suomessa työikäisistä on ainakin 7% vammaisia.

Edelleen valitettavasti monilla ihmisillä on tietämättömyyttä vammaisuudesta, ei tiedetä, että on olemassa monenlaisia pitkäaikaissairauksia, kaikki vammaisuus ei ole näkyvää ja ennen kaikkea esteettömyys on paljon laajempaa, kuin pelkät luiskat portaissa.  Helsinki Pride ja Heseta ovat ottaneet vammaisten ja pitkäaikaissairaiden asiat jo pitkään huomioon, tänäkin vuonna on Pride-viikolla on paljon esteettömiä vaihtoehtoja ja ne ovat merkattu hyvin nettisivuilla. Helsinki Pride huipentuu kulkueeseen, johon myös vammaisjärjestöt osallistuvat. Vammaisblokki juhlistaa tänä vuonna kulkueessa teemalla esteetöntä rakkautta. Meidän porukka koostuu aktiivista nuorista, jotka haluavat näkyä ja tuoda äänensä kuuluviin.

Tänä vuonna Prideja juhlittaessa muistathan myös sen, että yhteisöön kuuluu myös pitkäaikaissairaita ja vammaisia henkilöitä. Heillä on paljon annettavaa ja he haluavat osallistua sinun vierelläsi. Pride on kaikille, sen tulee näkyä ja kuulua.

Lähde mukaan Vammaisblokkiin.

https://www.facebook.com/events/1728511520535925/

Kirjoittaja on Kalle Jokinen, Nuorisoyhteistyö Seitti, Invalidiliitto ry.
Kuva Vivi Virtanen ©