Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Helsinki Pride 2017 suojelijan puheenvuoro

Kuva: Hanna Matikainen, Nuorten Pride avajaistilaisuus
Teksti: Nasima Razmyar, Helsinki Pride 2017 suojelija

Helsinki kylpee tämän viikon sateenkaaren väreissä. On upeaa huomata, kuinka monet yritykset ja yhteisöt ovat lähteneet mukaan Pride-viikon juhlintaan. Joka vuosi voi havaita yhä useamman liikkeen edustalla sateenkaarilippuja ja yritysten mainonnassa Pride-teeman huomioimisen. Tähän kehitykseen voi olla todella tyytyväinen, mutta silti toivoisin, että Helsinki olisi sateenkaarikaupunki vuoden jokaisena päivänä.

Helsingin täytyy olla kaikille sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluville ihmisille turvallinen ja vastaanottava kaupunki niin asua, kuin vierailla. HLBTIQ-ystävällinen kaupunki voisi olla Helsingille matkailuvaltti. Avoin ja moninaisuutta kunnioittava kaupunki rakentuu yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Yritykset, järjestöt ja ennen kaikkea kaupungin oma organisaatio voivat kaikki olla luomassa yhdenvertaisempaa Helsinkiä.

Kaupungin omassa toiminnassa moniarvoisuus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt huomioidaan niin nuorisotyössä kuin vanhusten hoivapalveluissa, että kaikki oppilaat tuntevat kouluympäristön turvalliseksi tai että varhaiskasvatus on sukupuolisensitiivistä. Työnantajana Helsingin kaupunki kohtelee kaikkia työntekijöitä yhdenvertaisesti.

Käytännön teoilla yhdenvertaisuuden hyväksi on iso merkitys vähemmistöön kuuluville ihmisille. Maamme hallitus on puhunut viime viikkoina paljon arvoista ja jakamattomasta ihmisarvosta. Tämä arvopuhe ei kuitenkaan ole konkretisoitunut teoiksi. Tasa-arvoinen avioliittolaki saatiin läpi kansalaisaloitteen voimin, mutta äitiyslaki ja translaki odottavat yhä vuoroaan. Arvot ovat ennen kaikkea tekoja.

Helsinki näyttää avoimuuden ja yhdenvertaisuuden esimerkkiä koko maalle. Helsinkiin jokainen on tervetullut omana itsenään!

Kirjoittaja Nasima Razmyar on Helsingin apulaispormestari ja  vuoden 2017 Helsinki Priden suojelija